Ministeriryhmän uutistiedote

Ulkomaalaislaki tiukentuu – turvapaikkakäsittelyä nopeutetaan

Hallitus jatkaa turvapaikkapoliittisen ohjelmansa toimeenpanoa ja tiukentaa sen mukaisesti ulkomaalaislakia. Muutoksilla tehostetaan ja nopeutetaan turvapaikkahakemusten käsittelyä. Myös palauttaminen nopeutuu.

Muutosten myötä mikäli turvapaikkapäätöksestä haluaa valittaa, se tulee tehdä aiempaa lyhyemmässä ajassa. Valitusaika hallinto-oikeuteen lyhennetään 30 päivästä 21 päivään. Valitukset käsitellään jatkossa kahden tuomarin kokoonpanossa, kun aikaisemmin on edellytetty kolmea. Muutosten myötä tuomioistuinten työtaakka kevenee ja valituskäsittely nopeutuu. Lisäksi kustannukset pienenevät.

Myös valitusluvan myöntämisen edellytyksiä tarkistetaan. Jatkossa lainvoimainen käännyttämispäätös voidaan panna täytäntöön, jos henkilö peruuttaa valituksen ja tekee uuden turvapaikkahakemuksen. Näin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen maasta poistaminen voidaan toteuttaa heti eikä hakijalle jää mahdollisuutta pitkittää maastapoistamispäätöksen täytäntöönpanoa uuden hakemuksen avulla.

Lakimuutoksella myös rajoitetaan turvapaikanhakijoille tarjottavaa julkista oikeusapua. Oikeusapua antaisivat jatkossa ensisijaisesti julkiset oikeusavustajat ja oikeusapuun kuuluisi avustajan läsnäolo turvapaikkapuhuttelussa vain, jos se on erityisen painavista syistä tarpeen. Oikeusapuun tulee myös kustannuksia leikkaava taksajärjestelmä.

Myös oikeusavun väärinkäytöksiä estetään kun yksityiseksi avustajaksi turvapaikkakäsittelyssä voitaisiin vastaisuudessa määrätä vain asianajaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

Patrialle paras partneri

Kuluneella viikolla varmistui merkittävä yrityskauppa, kun valtio myi vähemmistöosuuden puolustuskalustoa valmistavasta Patriasta norjalaiselle Kongsbergille. Myyntiä voisi kuvata kaupaksi, jossa kaikki voittivat.

Patria on globaaleilla markkinoilla pieni toimija, mutta norjalaisyhteistyön myötä sen vientimahdollisuudet paranevat selvästi. Määräysvalta yhtiössä pysyy edelleen valtiolla, joka säilyy suurimpana omistajana. Lisäksi valtion kassaan kilahtaa 272,6 miljoonaa euroa.

Patrialla on vahvaa huolto- ja ylläpito-osaamista. Yhtiö pitää ilmavoimien koneet lentokuntoisina ja huolehtii osaltaan myös maa- ja merivoimien kalustosta. Tälle osaamiselle on kysyntää jatkossa myös Norjan suunnalta.

Perussuomalainen puolustusministeri Jussi Niinistö oli avainasemassa kaupan toteuttamisessa. Niinistö esikuntineen varmisti, että Suomen hallitus käsittelee kansallisomaisuutta viisaasti ja taloudellisesti sekä tavalla, joka vahvistaa maan työllisyyttä.

Eduskunnassa on tulevalla viikolla istuntotauko ja myöskään valtioneuvoston istuntoa ei pidetä. Seuraava PS ministeriryhmän uutiskirje ilmestyy 1.4.

Mukavaa pääsiäistä ja kevään alkua kaikille!

Kirjoitettu 19.3.2016

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa