Hallituksen turvapaikkaohjelma on kovaa tavaraa

Hallitus julkisti kuluneella viikolla 80 kohdan toimenpideohjelman turvapaikanhakijakriisin hallitsemiseksi. Paperi on kovaa tavaraa. Siitä kertoo se, että vasemmistoliitto ja vihreät pöyristyivät täysin; samoin monikulttuurisuuden nimiin vannovat toimittajat. SDP:stä osa mylvi tuohtumustaan, muutama kiitteli rohkeaa ja lujatahtoista hallitusta.

Perussuomalaisten ministeriryhmä on toimintaohjelmaan tyytyväinen. Saimme läpi käytännössä kaikki keskeiset vaatimuksemme. Teemme suurin piirtein kaiken, minkä laki sallii kriisin ratkaisemiseksi. Toimenpideohjelma on pitkälti meidän käsialaamme, ja ylipäätään koko ohjelma ja kriisitoimiin ryhtyminen ovat olleet meidän ideoitamme. Ilman Perussuomalaisia mitään tällaista ei tehtäisi. Suomen turvapaikkapolitiikka kiristyy ennennäkemättömällä tavalla.

Toimenpideohjelman keskeisimpiä kohtia käsitellään tarkemmin tulevissa uutiskirjeissä.

Linkin takaa se kokonaisuudessaan: Turvapaikanhakijat toimenpideohjelma

Paikallinen sopiminen on keskeinen työllisyyttä edistävä uudistus

Paikallisen sopimisen edistäminen on hallituksen keskeinen työllisyyttä edistävä rakenteellinen uudistus. Muissa pohjoismaissa paikallista sopimista käytetään jo laajasti ja olemme jääneet tässä selvästi keskeisiä kilpailijamaitamme jälkeen. Suomessakin on syytä edetä samaan suuntaan, sillä euromaailmassa, jossa devalvaatiolla ei voida palauttaa kilpailukykyä, paikallisen sopimisen tärkeys korostuu entisestään.

Paikallinen sopiminen ei tarkoita sitä, että vain yksi taho joustaa, vaan joustoa vaaditaan kaikilta osapuolilta. Työpaikkatasolla sopimalla saadaan parhaiten räätälöityä jokaisen yrityksen ja sen työntekijöiden sen hetkiseen tilanteeseen parhaiten sopiva ratkaisu. Hallituksen tavoitteena on, että yrityksissä kyetään nykyistä laajemmin paikallisesti sopimaan esimerkiksi palkoista ja työajoista. Keskeinen edellytys paikallisen sopimisen mahdollisuuksien parantamiseen on se, että lainsäädännöllä varmistetaan sekä työnantajien yhdenvertainen asema että henkilöstön asema yritysten päätöksenteossa.

Maanantaina hallitus päätti asettaa kolmikantaisen työryhmän valmistelemaan paikallisen sopimisen uudistusta. Hallituksen linjaus sai laajaa kiitosta työmarkkinajärjestöiltä.

Välikysymys työllisyydestä

Välikysymyskiiman vaivaaman opposition jo neljättä välikysymystä käsiteltiin keskiviikkona. Oppositio syyttä hallitusta työttömyyden heikosta hoidosta, vaikka hallitus on saanut kriisin syliinsä edeltäjältään ja useimmat sen toimenpiteet maamme työllisyyden parantamiseksi eivät ole vielä voimassa. Oppositiossa oleva vihervasemmisto siis käytännössä kritisoi omaa epäonnistunutta politiikkaansa. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri tiivisti hyvin edellisessä hallituksessa olleiden vihervasemmistopuolueiden saavutukset työllisyyden saralla ”Te lupasitte 100 000 uutta työpakkaa viime kaudella, mutta saitte 100 000 uutta työtöntä”.

Surkeista tuloksista huolimatta vihervasemmisto ehdotti, että jatkaisimme pääpiirteissään edellisen hallituksen linjalla: ei tehdä merkittäviä rakenteellisia uudistuksia, vaan laitetaan vain lisää rahaa työttömyyden hoitoon. Nykyinen hallitus näkee asian toisin: Työttömyyden hoitoon ja työmarkkinoiden rakenteisiin on saatava muutos. Vaikka hallitus on ollut vallassa vasta lyhyen aikaa, pieni käänne parempaan näyttää jo tapahtuneen. Työllisyys on kasvanut viime kesästä alkaen 15 000 työpaikalla

Kirjoitettu 13.12.2015

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa